Brief

Σπίτι Ανοιχτό | The Challenge

Οδηγός Διαγωνισμού

 

Περίληψη

H εταιρεία Praktiker Hellas, ως ένας από τους μεγαλύτερους retailers στην Ελλάδα, διαθέτει χρόνια παρουσία και ενεργή δράση σε θέματα που αφορούν την κοινωνία. Στόχος της είναι η παροχή ισότιμης και αξιοπρεπούς καταναλωτικής εμπειρίας σε όλους/ες χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς. Εκπροσωπώντας τον κλάδο του Home Improvement και του DIY στη χώρα μας, δεν υπάρχει πιο ουσιαστική υλοποίηση της βελτίωσης της κατοικίας, από την εξασφάλισης της συμπερίληψης και της προσβασιμότητας, τόσο στις δομές της όσο και στις κατοικίες όλων των συνανθρώπων μας.Με στόχο λοιπόν την περαιτέρω κοινωνική ευαισθητοποίηση σε θέματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης που άπτονται της ποιότητας, λειτουργικότητας και αισθητικής μέσα στο σπίτι ξεκινά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Σπίτι Ανοιχτό: The Challenge». Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό που ξεκινά μια αλυσίδα λιανεμπορίου στην Ελλάδα με σκοπό τη συλλογή καινοτόμων και λειτουργικών αρχιτεκτονικών προτάσεων για τη δημιουργία ενός πλήρως προσβάσιμου και συμπεριληπτικού σπιτιού που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους Αρχιτέκτονες, Interior Designers, Πολιτικούς μηχανικούς μέχρι 35 χρονών αλλά και σε φοιτητές αρχιτεκτονικών και πολιτικών μηχανικών σχολών.

Στόχος είναι η επανασχεδίαση ενός αστικού AirBnB διαμερίσματος, 84τμ, 1ου ορόφου (εσωτερικοί χώροι και μπαλκόνι) με λύσεις και προτάσεις, έτσι ώστε αυτό να γίνει φιλικότερο και προσβάσιμο σε ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικία, εμποδιζόμενα άτομα και να καλύπτει τις ανάγκες όλων των πιθανών του ενοίκων σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και αν ανήκουν, είτε έχουν κάποια κινητική, οπτική, ακουστική βλάβη, είτε όχι.. Παράλληλα, προτείνεται  να ληφθεί υπόψη  η τάση Workation, όπου οι σύγχρονοι επισκέπτες AirBnB συνδυάζουν εργασία και διακοπές (work – vacation) πράγμα που σημαίνει την ταυτόχρονη λειτουργία (ή την ευέλικτη μετατροπή) ενός χώρου φιλοξενίας και χώρου εργασίας.

Το διαμέρισμα θα σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί όχι έναν, αλλά πολλούς ανθρώπους, όπως γίνεται άλλωστε στην πραγματικότητα, όπου συνήθως σε ένα σπίτι συμβιώνουν άτομα με διαφορετικές ανάγκες.  Ζητούμενο λοιπόν είναι ένα ολοκληρωμένο πλάνο επανασχεδιασμού του διαμερίσματος με υβριδικές λύσεις και έξυπνες προτάσεις, προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο για μια ολοκληρωμένη άνευ περιορισμών φιλοξενία. Ένα διαμέρισμα που να πληρεί τις προδιαγραφές για όλους τους ανθρώπους σε οποιο στάδιο της ζωής τους και αν βρίσκονται.

Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις χρειάζεται να αναδεικνύουν όλες τις προϊοντικές λύσεις προσβασιμότητας αλλά και τις απαραίτητες προτάσεις ανακαίνισης με σκοπό την πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του διαμερίσματος (πατώματα, χρώματα, είδη υγιεινής, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, διακοσμητικά κλπ). Με το πέρας του διαγωνισμού η εταιρεία Praktiker θα υλοποιήσει τις προτάσεις της νικήτριας πρότασης δημιουργώντας έτσι μια πρότυπη αστική, προσβάσιμη AirBnB κατοικία.

 

Γιατί ένα «Σπίτι Ανοιχτό»;

Σπίτι είναι οι άνθρωποι. Όλοι οι άνθρωποι.

Για αυτό στα Praktiker δημιουργήσαμε το πρόγραμμα συμπερίληψης και προσβασιμότητας «Σπίτι Ανοιχτό». Το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της εταιρείας είναι το σπίτι και συγκεκριμένα το Home Improvement, είτε αυτό επιτυγχάνεται με έτοιμες λύσεις (έπιπλα, προϊόντα κήπου, λευκές συσκευές κλπ.) είτε με DIY προσεγγίσεις. Στα πλαίσια αυτά με το πρόγραμμα «Σπίτι Ανοιχτό» αναβαθμίζουμε τις δομές μας, τα καταστήματα μας & τις υπηρεσίες μας για μια καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης και σε άτομα τρίτης ηλικίας, εμποδιζόμενα άτομα και σε άτομα με αναπηρία, ενώ προσφέρουμε προϊοντικές λύσεις που κάνουν την καθημερινότητά τους στο σπίτι πιο εύκολη, λειτουργική και παράλληλα όμορφη.

Στόχος μας είναι κάθε σπίτι να είναι προσβάσιμο σε όλους. Τα προγράμματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας είναι επιτυχημένα όταν ωφελούν πολλούς. Γι’ αυτό επιλέξαμε έναν χώρο βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (AirBnB) καθώς μπορεί να φιλοξενήσει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικές ανάγκες ή και πιθανές αναπηρίες ή βλάβεςμε. Έτσι, οι αλλαγές που θα γίνουν αποκτούν μεγαλύτερη αξία καθώς θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και θα κάνουν την διαμονή τους ακόμα ευκολότερη.  Η κατοικία θα αποτελέσει μία προσβάσιμη και συμπεριληπτική λύση για όλους, ΑμεΑ, άτομα τρίτης ηλικίας και εμποδιζόμενα άτομα ώστε να έχουν την ελευθερία να ταξιδεύουν αυτόνομα και χωρίς περιορισμούς αλλά και μια ιδανική επιλογή διακοπών και για  άτομα χωρίς αναπηρία

Διαδικασία Συμμετοχής

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους Αρχιτέκτονες, Interior Designers, Πολιτικούς μηχανικούς μέχρι 35 χρονών αλλά και σε φοιτητές αρχιτεκτονικών και πολιτικών μηχανικών σχολών. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό μπορεί να είναι ατομική ή ομαδική, εφόσον όλα τα μέλη της ομάδας πληρούν τα κριτήρια της συμμετοχής.

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής αλλά και εργαζόμενων της εταιρείας, πρόσωπα που συνδέονται με τα ανωτέρω πρόσωπα άμεσα επαγγελματικά ή έχουν με αυτά συγγένεια πρώτου ή δεύτερου βαθμού (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, δες τους όρους.

Κριτήρια Αξιολόγησης

Οι συμμετοχές στον διαγωνισμό θα αξιολογηθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και με την κλίμακα βαθμολόγησης 0-5 ανάλογα την απόδοσή της πρότασής τους. Τα κριτήρια είναι τα εξής:

 1. Προσβασιμότητα:

Αν το σχέδιο καλύπτει το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα αναγκών ατόμων με αναπηρία (κινητικές, ακουστικές & οπτικές βλάβες) και εμποδιζόμενων ατόμων. Για παράδειγμα, η πρόταση θα βαθμολογηθεί με 5 αν καλύπτει το μεγαλύτερο φάσμα αναγκών.

 

 1. Λειτουργικότητα:

Αν ο χώρος, μετά τις αλλαγές, θα παραμένει λειτουργικός ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εξυπηρετήσει τις σύγχρονες ανάγκες μιας βραχύχρονης μίσθωσης. Για παράδειγμα, θα αποδοθεί χαμηλότερη βαθμολογία αν το σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους ή αν η κουζίνα δεν είναι πλήρως εξοπλισμένη.

 

 1. Αισθητικό αποτέλεσμα:

 

Αν η πρόταση καλύπτει την αισθητική αναβάθμιση του διαμερίσματος με βάση την γνώμη των κριτών. Για παράδειγμα, αν έχει δοθεί έμφαση στο ανανεωμένο στιλ και διακόσμηση του σπιτιού, τότε θα βαθμολογηθεί ανάλογα με μεγαλύτερη βαθμολογία.

 

 1. Κόστος κατασκευής:

Το κόστος της συνολικής πρότασης (υπολογίζοντας κατασκευαστικές τροποποιήσεις, εργατικά κόστη και πλήρη εξοπλισμό εντός του σπιτιού) δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 70.000€. Αν οι κριτές θεωρήσουν πως οι αλλαγές που προτείνονται έχουν υπερβολικό κόστος χωρίς να αποδίδουν επιπλέον αξία στο ακίνητο, τότε είναι πιθανό να αξιολογηθεί με χαμηλότερη στην βαθμολογία.

 1. Κάλυψη απαιτήσεων:

Αν η πρόταση καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Για παράδειγμα, αν ο χώρος έχει σκαλάκι στο μπάνιο ενώ έχει ζητηθεί να σχεδιαστεί ως προσβάσιμο τότε θα επηρεάσει και την βαθμολογία.

Θα αποκλειστούν προτάσεις που επεμβαίνουν στα δομικά στοιχεία του οικήματος ή/και που δεν συμβαδίζουν με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό. Οι προτάσεις αφορούν συγκεκριμένα το διαμέρισμα και όχι παρεμβάσεις συνολικά στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Κριτική Επιτροπή

Η κριτική μας επιτροπή αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

Ευάγγελος Αυγουλάς – Τυφλός δικηγόρος, συντονιστής focus group ατόμων με οπτική, ακουστική και κινητική βλάβη, ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”

Αρμόδιος Γιαννίδης Chief Executive Officer, Vitex Hellas

Δημήτρης Πετρωτός – Αρχιτέκτων Μηχανικός. Ειδικός σε θέματα αστικής κινητικότητας και εφευρέτης του αμαξιδίου που αλλάζει σχήμα: laddroller.

Ηλίας ΧάντζοςM.Sc. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Sustainability & Business Development Consultant

Mάριαμ Σάντρι – Marketing Director, Praktiker Hellas S.A.

Κωνσταντίνος Γιαννιώτης- Head Architect Yanniotis & Associates | Architects & Consulting Engineers

Υποβολή Προτάσεων

Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του site http://www.spitianoixtochallenge.praktiker.gr μέχρι και 24/08/2023.

Ο διαγωνισμός έχει λάβει παράταση και οι προτάσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και 30/11/2023 μέσω του site http://www.spitianoixtochallenge.praktiker.gr.

Οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να κατεβάσουν από το site του διαγωνισμού α) ένα αρχείο του κελύφους σε αρχείο dwg και β) φωτογραφικό υλικό από το διαμέρισμα για να μπορέσουν να το μελετήσουν και να πραγματοποιήσουν την πρότασή τους. Με βάση τα παραπάνω αρχεία, θα μπορούν να δημιουργήσουν τον αντίστοιχο φάκελο υποψηφιότητας και να υποβάλλουν την τελική τους πρόταση έως 30/11/2023.

 

Ο φάκελος υποψηφιότητας θα χρειαστεί να περιλαμβάνει:

 • Περίληψη της ιδέας σε μορφή word ή pdf στην ελληνική γλώσσα
 • Πινακίδες Α1 όπου θα παρουσιάζεται η πρόταση του/της συμμετέχοντα/συμμετέχουσας ή της ομάδας (1-2 πινακίδες)
 • Κάτοψη κτιρίου σε αρχείο DWJ και pdf
 • Λίστα υλικών και εξοπλισμού που θα χρειαστούν για το σχέδιο σε μορφή word ή excel
 • Εικόνα/εικόνες φωτορεαλιστικών (προαιρετικό)
 • Οτιδήποτε άλλο υλικό ο/η συμμετέχων/ουσα θεωρεί πως θα δώσει αξία στην υποψηφιότητά του (προαιρετικό)
 • Εκτίμηση κόστους ανακαίνισης & εξοπλισμού

Η πρόταση θα χρειαστεί να παραδοθεί υποχρεωτικά σε κλίμακα 1 προς 50 για το σύνολο του σπιτιού, σε 1 προς 20 για τα επιμέρους δωμάτια (προαιρετικά, αν οι διαγωνιζόμενοι επιλέξουν να παρουσιάσουν την πρόταση τους και ανά δωμάτιο) και ανάλογα με την περίπτωση 1 προς 10 ή και 1 προς 5 (προαιρετικά, αν οι διαγωνιζόμενοι επιλέξουν να παρουσιάσουν λεπτομέρειες).

Τέλος, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμπεριλάβουν στην πρότασή τους και μια επεξηγηματική μελέτη των εγκαταστάσεων.

Στην πρότασή τους, οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν προϊόντα και λύσεις Praktiker που θα βρουν είτε στη ιστοσελίδα Praktiker.gr είτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος «Σπίτι Ανοιχτό», www.spitianoixtochallenge.praktiker.gr, που περιλαμβάνει μια συλλογή προϊόντων στοχευμένη σε ΑΜΕΑ. Σε περίπτωση που κάποια προτεινόμενη λύση δεν είναι εμπορεύσιμη από την Praktiker, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατ’ εξαίρεση στην πρόταση.

Παράλληλα, για την κατηγορία του Μπάνιου, σε συνεργασία με την Ideal Standard που διαθέτει μια πλήρη γκάμα ΑΜΕΑ προϊόντων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις νόρμες που απαιτούνται,  οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμα της τελευταίας όπου θα περιλαμβάνει library με 3D απεικονίσεις όλων των σχετικών προϊόντων προς χρήση.

Για τη χρήση της πλατφόρμας της Ideal Standard, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν το link : https://dam.idealstandard.com και να κάνουν εγγραφή (sign up), βάζοντας τα στοιχεία τους. Ως username θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το email τους και έπειτα δημιουργήσουν έναν κωδικό πρόσβασης. Μόλις εγκριθεί η πρόσβασή θα λάβουν ένα email επιβεβαίωσης. Κατά την είσοδό τους μετά θα χρησιμοποιούν ως username το email & ως password το password της πρώτης εγρραφής (sign-up)

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Βραβεία

Στον διαγωνισμό θα υπάρξουν τρεις συνολικά νικητές που μπορούν να είναι άτομα ή και ομάδες.

Ο/Η 1ος νικητής/νικήτρια θα διεκδικήσει:

 • 6.000€
 • Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Marazzi στην Ιταλία (Η Marazzi, ιδρύθηκε το 1935 και είναι η πιο γνωστή μάρκα παραγωγής πλακιδίων. Με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες, αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως συνώνυμο των ποιοτικών κεραμικών πλακιδίων και συμβολίζει το ιταλικό στυλ και κατασκευή στον τομέα της εσωτερικής διακόσμησης και σχεδιασμού)

Ο/Η 2ος νικητής/νικήτρια θα κερδίσει 3.000€.

Ο/Η 3ος νικητής/νικήτρια θα κερδίσει 1000€.

 

Η ιδέα που θα βρεθεί στην πρώτη θέση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Praktiker για να δημιουργηθεί μια πρότυπη, προσβάσιμη αστική AirBnB κατοικία, ένα “Σπίτι Ανοιχτό”, συμπεριληπτικό και προσβάσιμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, δες τους όρους.

Πνευματικά Δικαιώματα

Με την υποψηφιότητά τους, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στον διαγωνισμό δίνουν αυτόματα την συγκατάθεση στους διοργανωτές να χρησιμοποιούν, να προβάλλουν και να δημοσιεύουν τις συμμετοχές σε έντυπες και ψηφιακές εκδόσεις για όλους τους σκοπούς σε σχέση με τον διαγωνισμό ή/και άλλους συναφείς εταιρικούς σκοπούς. Επίσης, με την συμμετοχή τους επιβεβαιώνουν υπεύθυνα πως η υποψηφιότητα και όλες οι πληροφορίες που υποβάλλονται ή/και διανέμονται προς υποστήριξη της υποψηφιότητας δεν παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία ή οποιαδήποτε άλλα δικαιώματα όποιου τρίτου μέρους. Αυτό σημαίνει ότι, η υποψηφιότητα και οι πληροφορίες που θα υποβληθούν θα πρέπει να έχουν προσκομιστεί από τον υποψήφιο ή να χρησιμοποιήθηκαν με την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων και έχουν πιστώσει κατάλληλα τον κάτοχο των δικαιωμάτων.

Οι διοργανωτές μπορούν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, να επεξεργαστούν, να αφαιρέσουν από τη δημοσίευση ή να αποκλείσουν την κρίση μιας υποψηφιότητας, όταν περιέχει οποιοδήποτε υλικό παραβιάζει ή υφίσταται ισχυρισμός ότι παραβιάζει οποιαδήποτε δικαιώματα τρίτων.

Χρονοδιάγραμμα Διαγωνισμού

Οι παρακάτω ημερομηνίες είναι ενημερωμένες με βάση την παράταση του διαγωνισμού. Τα στάδια του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

 

Ημερομηνία Έναρξης Διαγωνισμού: 22/06/2023 

 

Πρώτο στάδιο: Δήλωση συμμετοχής με βάση τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές για το χρονικό διάστημα 22/06/2023 έως 27/10/2023

 

Ο διαγωνισμός έχει πάρει παράταση και οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβάλλονται έως και 30/11/2023

 

Σε αυτό το στάδιο, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία, εφόσον το επιθυμούν να παρακολουθήσουν δωρεάν ένα online Q&A Session (μέσω Microsoft teams) με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» για την επίλυση επιπλέον αποριών που αφορούν  λειτουργικές ή αισθητικές ανάγκες ΑμεΑ. Η παρακολούθηση θα είναι προαιρετική. Η ημερομηνία διεξαγωγής υπολογίζεται την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η ακριβής ημέρα και ώρα θα κοινοποιηθούν στους διαγωνιζόμενους, περίπου 2 εβδομάδες νωρίτερα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση που δηλώθηκε κατά την υποβολή της υποψηφιότητας τους.

 

Δεύτερο στάδιο: Αξιολόγηση των συμμετοχών από τους κριτές του διαγωνισμού.  Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει έως 29/11/2023.

Λόγω της παράτασης του διαγωνισμού, το στάδιο αυτό θα διαρκέσει έως και 30/12/2023

 

Τρίτο στάδιο: Στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, θα ανακοινωθεί το shortlist των 10 καλύτερων συμμετοχών. Σε αυτό το στάδιο θα προηγηθεί επικοινωνία για την επιβεβαίωση τωνδικαιολογητικών τους (ταυτότητα, πάσο, πτυχίο ή επαγγελματική ιδιότητα) και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κριτές για παρουσίαση των προτάσεων και ανατροφοδότηση πάνω στο projectς. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα έχουν 15 μέρες περιθώριο για την παρουσίαση του project τους.

 

Λόγω της παράτασης του διαγωνισμού, το στάδιο αυτό θα διαρκέσει έως και 12/01/2023

 

Τέταρτο στάδιο: Από τις 11/12/2023 θα ανακοινωθούν οι τρεις Νικητές του διαγωνισμού.

 

Λόγω της παράτασης του διαγωνισμού, η ανακοίνωση των νικητών θα πραγματοποιηθεί στις 19/01/2023

 

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση, οι διαγωνιζόμενοι/διαγωνιζόμενες θα μπορούν να απευθύνονται στο παρακάτω email: spitianoixtochallenge@praktiker.gr

 

Καλή επιτυχία στον μοναδικό αυτό θεσμό, που στόχο έχει να ξεκλειδώσει τη σκέψη μας και να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία κατοικιών που να μπορούν να φιλοξενήσουν λειτουργικά κ όμορφα όλους τους ανθρώπους!

Skip to content